Z czasem, w różnych częściach Europy, obyczaj ten ewoluował i pod wpływem chrześcijaństwa przyjął formę święta obchodzonego na kilka dni przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Sam wielki post trwa 40 dni i kończy się wraz z początkiem Wielkanocy, święta upamiętniającego zmartwychwstanie Jezusa. Tłusty czwartek stał się okazją ku temu, aby przed zbliżającymi się ograniczeniami w jedzeniu i piciu, zasmakować w potrawach bogatych w tłuszcze i kalorie.
Tłusty czwartek w Polsce
W Polsce najbardziej znanym symbolem tłustego czwartku są pączki oraz faworki. Zanim pączki stały się słodkimi ciastkami które znamy obecnie, ich pierwotna forma była inna. W średniowieczu pączki były niewielkimi chlebkami z nadzieniem mięsnym lub słoniną. W czasach nowożytnych, gdy cukiernictwo zaczęło się rozwijać, na dworach polskich magnatów pojawiły się pączki w wersji słodkiej, które z biegiem czasu stały się popularną, słodką przekąską przyrządzaną z okazji tłustego czwartku, ale nie tylko.
Na przestrzeni wieków, sposób obchodzenia tłustego czwartku ewoluował. Jednak zawsze był dniem przepełnionym radością, spotkaniami z bliskimi oraz wspólnym biesiadowaniem. W polskiej kulturze tłusty czwartek jest nie tylko dniem kulinarnych uniesień, ale także nieformalnie rozpoczyna stan rozrywki i zabaw karnawałowych, który trwa do Środy Popielcowej.
Wreszcie zapominamy o kaloriach!
Obchody tłustego czwartku, szczególnie te związane z jedzeniem pączków i faworków, zawierają także pewien element psychologiczny. Jest to moment, gdy usprawiedliwiamy swoje ustępstwa od ścisłego przestrzegania diety, a także, poprzez wspólne spożywanie tych smakołyków, zacieśniamy więzi społeczne i rodzinne. Dzień ten jest swoistym pomostem między codziennymi obowiązkami a okresem duchowego skupienia, które następuje w trakcie Wielkiego Postu.
Obecnie tłusty czwartek jest świętem głęboko zakorzenionym w polskiej kulturze. Choć czasy się zmieniają, nadal pozostaje wyjątkową chwilą w roku. Jednak współczesne celebracje tego święta nie odbiegają znacznie od dawnych tradycji. Zajadamy się pączkami, często w nowych wersjach smakowych. Są jeszcze faworki (inna nazwa: chrust) posypane cukrem pudrem, które także wpisały się w polski pejzaż kulinarny tego dnia, ale to już temat na oddzielny artykuł.
Tłusty czwartek: (c) Rysunki.pl
Zobacz też:
>
>