Dlaczego obchodzimy tłusty czwartek? Skąd wzięło się to święto?

pączki święto tłusty czwartek

Tłusty czwartek jest w polskiej tradycji jednym z najbardziej znanych i lubianych świąt. Obchodzimy go co roku w ostatni czwartek przed Wielkim Postem, co czyni go nieodłączną częścią kalendarza liturgicznego. Poznaj tło historyczne oraz ewolucję tej tradycji

Historia tłustego czwartku

Początki tłustego czwartku sięgają starożytności, kiedy to obchodzono w podobnym okresie rok jak teraz tak zwane zapusty. Było to święto witania nadchodzącej wiosny i żegnania zimy, które wiązało się z pożegnaniem zgromadzonych zapasów mięsa i tłuszczy. Sama idea ucztowania i obfitego jedzenia przed okresem postu, była znana również w Rzymie podczas obchodów święta, znanego jako saturnalia. Były to świąteczne dni pełne przepychu, obfitości przy stole, zabaw i odpoczynku od codziennych trosk. Miało to dać siłę na nadchodzący czas wyrzeczeń religijnych i duchowego oczyszczenia.

Z czasem, w różnych częściach Europy, obyczaj ten ewoluował i pod wpływem chrześcijaństwa przyjął formę święta obchodzonego na kilka dni przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Sam wielki post trwa 40 dni i kończy się wraz z początkiem Wielkanocy, święta upamiętniającego zmartwychwstanie Jezusa. Tłusty czwartek stał się okazją ku temu, aby przed zbliżającymi się ograniczeniami w jedzeniu i piciu, zasmakować w potrawach bogatych w tłuszcze i kalorie.

Tłusty czwartek w Polsce

W Polsce najbardziej znanym symbolem tłustego czwartku są pączki oraz faworki. Zanim pączki stały się słodkimi ciastkami które znamy obecnie, ich pierwotna forma była inna. W średniowieczu pączki były niewielkimi chlebkami z nadzieniem mięsnym lub słoniną. W czasach nowożytnych, gdy cukiernictwo zaczęło się rozwijać, na dworach polskich magnatów pojawiły się pączki w wersji słodkiej, które z biegiem czasu stały się popularną, słodką przekąską przyrządzaną z okazji tłustego czwartku, ale nie tylko.

Na przestrzeni wieków, sposób obchodzenia tłustego czwartku ewoluował. Jednak zawsze był dniem przepełnionym radością, spotkaniami z bliskimi oraz wspólnym biesiadowaniem. W polskiej kulturze tłusty czwartek jest nie tylko dniem kulinarnych uniesień, ale także nieformalnie rozpoczyna stan rozrywki i zabaw karnawałowych, który trwa do Środy Popielcowej.

Wreszcie zapominamy o kaloriach!

Obchody tłustego czwartku, szczególnie te związane z jedzeniem pączków i faworków, zawierają także pewien element psychologiczny. Jest to moment, gdy usprawiedliwiamy swoje ustępstwa od ścisłego przestrzegania diety, a także, poprzez wspólne spożywanie tych smakołyków, zacieśniamy więzi społeczne i rodzinne. Dzień ten jest swoistym pomostem między codziennymi obowiązkami a okresem duchowego skupienia, które następuje w trakcie Wielkiego Postu.

Obecnie tłusty czwartek jest świętem głęboko zakorzenionym w polskiej kulturze. Choć czasy się zmieniają, nadal pozostaje wyjątkową chwilą w roku. Jednak współczesne celebracje tego święta nie odbiegają znacznie od dawnych tradycji. Zajadamy się pączkami, często w nowych wersjach smakowych. Są jeszcze faworki (inna nazwa: chrust) posypane cukrem pudrem, które także wpisały się w polski pejzaż kulinarny tego dnia, ale to już temat na oddzielny artykuł.

Tłusty czwartek: (c) Rysunki.pl

Zobacz też:
>
>